Teeme pai logo

EÕL aitab õdedel inimesi aidata!
Infot leiad kodulehe rubriigist ORGANISATSIOONIST

Avalduse tegemiseks klõpsa
ÜHINE MEIEGA

EÕL SISEVEEB
Siseveebis info EÕL liikmetele
sh aktiivsed töökuulutused, hüvitiste vormid,
eelarve, soodustuste info.

Sissesaamine ja paroolivahetus toimivad,
kui sisestatud meiliaadress ühtib EÕL registis meiliaadressiga.
Kui mitte, siis uuenda oma andmeid või kirjuta register@ena.ee.

2021 2

Seistes inimeste tervise eest!

Arengustrateegia 2021 - 2030 ÜHISED SAMMUD TERVISENI on leitav SIIT

Eesti Õdede Liit tegi 16.juuni 2021.a. kohtumisel Haiglate Liidu ja Kiirabi Liidu esindajate, tervise- ja tööministri Tanel Kiige ning haigekassa juhi Rain Laanega ettepaneku, sõlmida õendusvaldkonna arendamise kokkulepe, millele oodatakse tagasisidet ja täiendusi augusti alguseks. Tegemist on esimese omalaadse tähtajatu kokkuleppe algatusega, millega seotud osapooled tervishoiu tulevikku kujundavad.

Õendusvaldkonna arendamise kokkuleppe eesmärk on liikuda inimkeskse tervishoiusüsteemi  poole.  Leppe keskmes on eriõe teenuse käivitamine, õdede ja hooldustöötajate töökoormuse kaardistamine ning tervishoiutöötajate võrdne kohtlemine. Tegelikkusele otsavaatamine ja selle alusel otsuste tegemine vajab kõigi ühist pingutust. Inimene peab olema kõige tähtsam, kuid kui kogu aeg on õdesid ja kutsega hooldustöötajaid puudu, siis tervishoiuteenuse kvaliteet langeb. Inimese tervise murede lahendamiseks on vaja professionaalset meeskonda, kes rakendab oma pädevusi abivajaja aitamiseks. Eriõed ei saa praegu oma teadmisi ja oskusi täielikult rakendada, sest tänane seadusandlus seda ei toeta.

Pakutud kokkulepe võiks tuua töörahu tervishoidu, kus kollektiivlepingu läbirääkimised jäid lahenduseta. Kokkulepe suunaks õendusvaldkonna arendamist inimestele parema teenuse pakkumiseks ning annaks õdedele ja kutsega hooldustöötajatele olulise sõnumi, et Eesti tervishoiusüsteem seab esikohale inimesed – nii abiandjad kui ka abivajajad.

Eestis on õdesid ja kutsega hooldustöötajaid jätkuvalt puudu ning selle probleemi lahendust ei paista. Õdedel ja eriõdedel on pädevust inimesi aidata  rohkem kui õiguseid, mitmed asjad on tervishoius kokku leppimata juba pikki aastaid sh töökoormus üldisemalt ja kitsamalt näiteks õde patsient suhe. Õdede õiguste eest saavad seista ainult õed ise - nii kinnitab meile maailma praktika, suhtlemine Euroopa õendusorganisatsioonidega ning julgustas 12.mail 2021 aastal meid ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Lõpetuseks ka midagi toredat: 16.juunil 2021 aastal kogunes esmakordselt sotsiaalministeeriumis õenduse arendusnõukogu, kes seisab hea selle eest, et tuleviku tervishoidu kujundades oleksid selged õenduses valitsevad suunad ning ühised väljakutsed teiste tervisehoiutöötajatega. 1.juulist 2021 aastal alustab haigekassa pilootprojekt, et eriõdede tegevust märgata ning edasisi tegevusi planeerida.

Taaskohtumise rõõm kolleegidega on olnud suur ning loodame südamest, et see jätkub augustis-septembris juba toredate ühisüritustega.

Õendusõppejõudude seminar
23.august 2021
Kirna Mõis
Registeeru SIIN

Erinevad koolitused, motivatsiooniüritused,
matkad, laadad, jooksud

juba augustis ja septembris.
Jälgi meid FB lehel!

Usaldusisikute (kontakt)koolitus
tulekul 17.september
eeldatavasti Tartus

PÜSI TERVE ja VAKTSINEERI!

Eriõe definitsiooni ja baaspädevuste kirjelduse leiad siitsamast kodulehelt
Ülemiselt menüüribalt vali Õenduse areng
Selle all paremalt leiad  Dokumendid tervishoius

ICN Congress Logo EN RGB

NB! Seoses kehtestatud eriolukorraga muutuvad planeeritud EÕL koolituste ajad. Jälgi infot kodulehel ning FB voos.
PÜSI   TERVE!

Eriolukorras on õed kõikjal eesliinil. Just seetõttu tegime valitsusele tulemusliku ettepaneku. Tanel Kiik: "Täiendavalt toetasime Eesti Arstide LiitEesti Tervishoiutöötajate Kutseliit ja Eesti Õdede Liit ettepanekut määrata tervishoiuvaldkonna töötajatele COVID-19 haigestumisel hüvitised pikaajalise töövõime vähenemise või kaotuse korral ja hüvitised pereliikmetele töötaja surma korral, eraldades vajalikud vahendid riigieelarvest. Töötame selleks välja vajalikud seadusemuudatused."

Lisaks tuleb vaadata ka edasi, suvi pole kaugel ning meie liikmed on mures - kes ja millal jaksab ära teha tänaseks tegemata plaanilise töö? Kirjutasime juhatusega mõtted ja murekohad Meditsiiniuudiste arvamuslooks 20.aprillil 2020.a.

Lisaks on ka teisi, kes märkavad ning mõtlevad meiega kaasa, loe lisaks SIIT

Õdede ja ämmaemandate aastal juhitakse tähelepanu õdede puudusele tervishoiusüsteemis

Eesti Õdede Liit kuulutas täna välja õdede ja ämmaemandate aasta Eestis. Maailma terviseorganisatsiooni poolt ellu kutsutud sündmusega juhitakse tähelepanu sellele, et praegu on Eestis täitmata umbes 500 õe töökohta. Eesti tervishoid vajaks aga tegelikult juurde umbes 4000 õde. Galerii: https://www.dropbox.com/sh/n9ty6j7vsw79tkh/AAB-dlgxigbfg7eWD5KcSCr0a?dl=0
Fotograaf: Meeli Küttim

Eesti Õdede Liidu juht Anneli Kannus kiitis tänasel õdede ja ämmaemandate aasta väljakuulutamisel töötavaid õdesid südikuse ja missioonitunde eest, viidates ühtlasi suurele läbipõlemisohule, mis õdede kannul käib. “Kuna süsteemis on õdesid puudu, töötavad õed rohkem kui täiskohaga või teevad palju ületunde. Seega ohverdatakse oma tervis ja heaolu, et patsientide tervise eest hoolitseda,” ütles Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus õdede ja ämmaemandate aasta alguses.

Eestis töötab praegu umbes 8300 õde, kuid tervishoiusüsteemis on täitmata enam kui 500 töökohta. Vajadus õdede teenuste järele suureneb pidevalt ja õed on valmis võtma rohkem vastutust, aidates näiteks krooniliste haigete seisundit jälgida. Selleks, et kasvav vajadus täita, on seatud riiklikuks eesmärgiks suurendada õdede arvu nii, et tuhande elaniku kohta oleks üheksa õde. Sellest eesmärgist jääb praegu puudu umbes 4000 õde.

“Õdede puuduse leevendamiseks on vaja suurendada koolitusmahte, mida praegu piirab nii kõrgkoolide vähene rahastamine kui ka praktikajuhendajate tasustamata jätmine riigi poolt. Õe õppest umbes poole moodustab praktika erinevates tervishoiuasutustes, kuid praktiseerivate õdede jaoks tähendab õendusüliõpilaste juhendamine tasustamata lisatööd, mida tehakse sageli üksnes missioonitundest. Ilma õenduspraktika juhendamise tasu õe väljaõppe kuludesse lisamata, ei tule lahendust ühiskonna kasvavale vajadusele õdede järele,” selgitas Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Peaaegu kõik tervishoiuasutused on valmis kohe õdesid juurde palkama. Näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaigla oleks valmis täiendavalt tööle võtma 100 õde. Ida-Tallinna Keskhaiglas on puudu ligi 50 õde. Haigekassa hiljuti loodud teenus, millega luuakse hooldekodudesse õe koht, toob vajaduse ligi 200 õe järele.